Proiect de Regulament
privind desfasurarea Concursului nationale de Procese Simulate


1 Prezentare
Concursul national de procese simulate (National Moot Court Competition) organizat de ELSA are ca obiect dezbaterea in etape succesive, in forma scrisa si orala, a unui caz fictiv pe teme de drept comunitar.

2. inscriere echipe
2.1 se va face pe baza formularelor de inscriere, trimise de catre organizatori, [de stabilit continut]. taxade participare, partial, poarte fi suportata de grupul local, sponsori, parteneri.
2.2 componenta echipei
a. fiecare echipa e compusa din 4 studenti asistati de un coordonator.
b. pot face parte din echipa numai studenti inscrisi la facultatea de drept cursuri de zi si membrii ELSA.
c. in cadrul echipei doi membri vor sustine pozitia reclamantului si 2, pozitia paratului.
d. alegerea rorurilor este lasata la latitudinea fiecarei echipe, cu obligativitatea comunicarii lor in momentul accederii in etapa orala.
e. in finala, intreaga echipa va sustine aceeasi pozitie procesuala desemnata prin tragere la sorti.
f. rolul coordonatoruui se va limita la discutii asupra cazului, orientare bibliografica, shi tactica in cadrul etapei orale. coordonatorul nu va putea pleda in cadrul etapei orale, pe parcursul prezentarii pledoariilor poate sa fie prezent exclusiv la procesul echipei pe care o asista.
g. coordonatorilor li se va atrage atentia asupra necesitatii respectarii prezentului regulamnent, sub sanctiunea penalizarii cu 10 puncte.

3 Desfasurarea concursului
Concursul cuprinde doua etape: etapa scrisã ºi etapa oralã.
3.1 etapa scrisa
Etapa scrisa consta in redactarea unor memorii, cate unu asupra sustinerilor fiecarei parti in proces.
a. Memoriile nu vor depasi 30 pagini, tehnoredactat cu font Book Antiqua 12, la 1,5 linii, justified, printate pe o singura parte a foii, foi de format A4, paginate, top-bottom 2, 54, left-right 3,17 cm [format normal microsoft WORD].
b. memoriile scrise vor contine
1. pagina de titlu // numele concursului, anul desfasurarii, numele si pozitzia procesuala a partii pentru care este alcatuit.
2. cuprins
3. corpul propriu zis
4. concluzii
5. bibliogarfie
c. numerotarea paginilor se va face cu numere arabe, excluzand pagina de titlu, in partea de jos a paginii, centrat.
d. note de subsol: plasate pe aceeasi pagina si fara a se tine seama de impartirea memoriilor,
e. alinierea textului se vaface in mod normal [aliniat, si fara linii libere]
f. citatele di doctrina sau jurisprudenta vor fi puse in evidenta prin incadrare intre ghilimele si caractere italice.
g. nu se va face nici o referire in pagina de titlu, sau in continut la numele facultatii, sau echipei, sau grupului ELSA respectiv.
sanctiuni
nerespectarea regulilor se vasanctiona dupa cum urmeaza
1. memoriile careincalca regula de la punctul g , vor fi respinse din concurs
2. depashirea limitelor pentru intinderea memoriilor : 5 puncte [a]
3. depunctare cu cate 2 puncte pentru nerespectarea celolalte reguli [b, c, d, e, f]
trimiterea memoriilor scrise se va face in forma fizica, si pe disketa, prin prioripost, pana la deadline-ul pentru trimiterea memoriilor anuntzat de organizatori, si pe e-mail, pe adresa : [urmeaza a se trece adresa de mail fie a lu' bogo, fie a ELSA TM, cand va exista]
anexe la memorii vor fi : fisa de inscriere, adeverinta ca e student la facultatea de drept, cursuri de zi, si membrii ELSA, copie dupa ordinul de plata al taxei de inscriere [30 euro],
3.2 etapa orala
etapa orala ve reuni primele 8 echie participante in ordinea punctajelor obtzinute la memoriile scrise si va consta in prima instantza, apel, recurs [care va reprezenta finala].
in ziua dinaintea desfasurarii primei instante, participantii vor primi memoriile scrise ale echipei adverse
prima instanta: se va desfasura in 2 runde, a cate 4 procese concomitent, astfel: echipele vor fi impartite in 2 grupe: A shi B formate prin tragere la sorti. in primei runde echipele din grupa A vor pledapentru reclamanti iar cele din grupa B vor pleda pentru parat. in cadrul celei de-a 2-a runde calitatile de reclamant, respectiv parat se vor inversa.
prima runda va opunde echipele din grupele A si B astfel: echipa 1 din grupa A va pleda in fata primei echipe din grupa B, si etc.
echipele care merg in faza a 2-a apel, vor fi anuntate in cadrul chefului care va avea loc in seara aceleiasi zile, shi li se vor inmana memoriile echipelor adverse.
pana la orele 14:00 ale zilei urmatoare, echipele pot formula cereri de apel, care va fi punctata cu maxim 20 puncte [de stabilit barem de punctare, si ce se puncteaza]
apel: se va desfasura in 2 runde, a cate 2 procese concomitent, pozitia procesuala a fiecarei echipe participante va fi stabilita prin tragere la sorti. pe baza punctajului acumulat, 2 echipe, care vor fi anuntate in aceeasi seara, li se vor inmana memoriile echipei adverse, vor merge in recurs [finala].
pana la orele 14:00 ale zilei urmatoare, echipele pot formula cereri de recurs, care va fi punctata cu maxim 20 puncte [de stabilit barem de punctare, si ce se puncteaza]
[de discutat modul de declarare a echipei cashtigatore a finalei - vot sau punctaj]
continutul pledoariilor : Pledoariile nu trebuie sa reproduca continutul concluziilor scrise, ci sa accentueze elementele importante ale argumentatie, precum si sa raspunda argumentelor partii adverse.
Etapa orala va consta in 45 minute de prezentare, divizate in 3 parti:
argumentarea propriu-zisa, pledoaria, care nu poate fi mai scurta de 35 minute si raspunsul la argumentele partii adverse, replica, element care nu poate lipsi.
Ordinea pledoariilor este urmatoarea:
1. pledoaria reclamantului,
2. pledoaria paratului,
3. replica reclamantului,
4. contra-replica paratului.
Replica trebuie sa priveasca continutul pledoariei partii adverse.
În cazul in care o echipa isi epuizeaza timpul alocat, poate cere pentru replica prelungirea termenului de prezentare, cu maxim 5 minute. minutele acordate in plus unei echipe vor fi acordate automat si celeilate.
O pledoarie nu poate fi sustinuta integral de un singur component al echipei. Ordinea la cuvant si delimitarea subiectelor prezentate este la latitudinea exclusiva a membrilor echipei, durata prezentarii fiecaruia finnd minim 15 minute.
juriul

4. jurizare

4. 1. faza scrisa
fiecarui memoriu i se vor acorda maxim 100 pucte, din care se scad penailzarile ulterioare, acordate conform prezentului regulament
punctarea se va face pe baza unui barem stabilit de catre organizatori.
4. 2. faza orala
a. componenta juriului
in prima instanta completul de judecata va fi formart din 2 judecatori, in apel 3 judecatori, iar in recurs 5 judecatori.
judecatorii au dreptul de a pune intrebari sau de a cere clarificari participantilor. interventiile judecatorilor si raspunsurile participantilor sunt incluse in timpul total acordat echipei respective.
b. punctarea etapei orale se vaface in conformitate cu baremele elaborate de organizator.
maximul de puncte ce poate fi acordat atatin faza orala catshi in cea scrisa este de 100 puncte. ele vor fi acordate atat pentru considerente de fond cat shi de forma.
4. 3 incompatibilitati
nu poate fi judecator, cadru didactic sau practician din aceeasi facultate sau oras. in caz contrar, instanta poate fi recuzata.

5. premii
5.1 Cea mai buna echipa : premiul I va fi acordatechipei carecastiga finala , premiul II se acorda finalistei, premiul III se acorda pentru echipa cu urmatorul punctaj, in urma celorlalte faza, mentiunea va fi acordata echipei care ocupa locul IV in urma punctajului acordat
5.2 Cel mai bun memoriu : se acorda in urma punctajului acordat la etapa scrisa, pentru reclamantul, respectiv paratul cu cel mai bun memoriu
5.3 Cel mai bun pledant : se acorda in urma punctajului obtinut in prima instanta de catre unul din compoenntii echipelor participante, pe baza punctajului individual.
5.4 Cea mai populara echipa : se va acorda in urma votului echipelor
5.5 Diplome de participare : se vor acorda fiecarui participant, si membrilor completului de judecata

6. dispozitii finale
6.1 Comitetul de organizare isi asuma dreptul de a modifica prezentul regulament. Interpretarea regulamentului de participare si desfasurare a Concursului National de Procese Simulate se va face exclusiv de catre membrii comitetului de organizare.
Membrii comitetului de oraganizare al Concursului National de Procese Simulate nu pot participa in calitate de concurenti.
6.2 clarificari pe marginea regulamentului si a spetei
eventualele nelamuriri si probleme legate de speta si regulament vor fi rezolvate pana la data de 1 octombrie, dupa aceasta data vor fi clarificate doar situatiile exceptionale.
6.3 termene
termenele pentru indeplinirea diferitelor formalitati vor fi stabilite de organizatori si comunicate odata cu regulamentul si cazul.
6.4 comunicarea cu participantii
comunicare intre orgenizatori si participanti se va realiza prin: e-mail, prioripost, telefon, la adresa de e-mail, adresa postala si numarul de telefon indicate in dosarul de inscriere.
organizatorii vor tine legatura si vor comunica cu echipele, prin intermediul unui reprezentant desemnat de fiecare echipa in momentul inscrierii.
6.5. fiecare membru al echipei va semna in momentul inscrierii ca este de acord cu reguilamentul concursului, si accepta toate consecintele ce decurg din aceasta.

numarul de judecatori din juriu, shi cine is aia, shi cum li se trimite